Hvepse / gedehamse

Hvepse bøtte

Det kan være meget generende at have et hvepsebo tæt ved husets døre, udendørs opholdsarealer, eller i hækken når den skal klippes.
Hvepse er ikke særlig aggressive, men de vil gerne smage på alt, der stilles frem på frokostbordet på terrassen, og det kan være meget generende. Hvepsen kommer ikke for at stikke, men kun for at hente mad til ynglen i boet, den stikker kun hvis den bliver klemt, eller hvis den er søgt ned i en åben flaske med drikkevarer eller andet lækkert.

Der er mange måder at bekæmpe hvepse på, en simpel metode kan være at fylde en blanding af saft og vand i flasker, som stilles der hvor hvepsene kommer (saft fra rødbeder, agurker eller de marinerede sild er udmærket). Flasken skal kun være halvfuld, så virker den som en fælde, idet hvepsen har svært ved at finde ud igen, den drukner i væsken.

Der kan købes hvepsefælder, der har samme funktion og virkning.

Der findes mange måder hvorpå man kan fjerne et hvepsebo. Metoden der vælges, afhænger af hvor boet er, og om det er let tilgængeligt.
Hænger boet frit, kan det fjernes ved at liste en plastpose op omkring boet og dræbe hvepsene ved at klemme boet sammen, så hvepsene ikke får tid til at stikke. Det kræver, at man anvender handsker.

Det er straks langt mere vanskelig at fjerne et hvepsebo i udhænget og lignende steder, hvor man kun kan se hullet eller stedet, hvor hvepsene flyver ind og ud. Statens Skadedyrslaboratorium anbefaler, at anvende insektpudder, der sprøjtes på med en pudderblæser omkring og ind i hullet.

Har man ikke selv mod på at fjerne et hvepsebo, anbefales det at kontakte en lokal biavler, enten gennem Odder og Omegns Biavlerforening eller søg på skadedyr på fx De Gule sider.