Ged, gåtur og fortælling ved Kysing Strand

Ged, gåtur og fortælling ved Kysing Strand

med efterfølgende spisning på restaurant Himmel og Hav

Søndag den 29. januar kl. 11 - 14

Det er efterhånden blevet en tradition at vi tilbyder vinter-arrangementet "Ged, gåtur og fortælling" ved restaurant Himmel og Hav. Ved de tidligere arrangementer har vi desværre måttet sige nej til mange pga. den overvældende interesse, så laver vi en ny tur til Himmel og Hav.

Vejrvarsel

Et gammelt vejrvarsel fortæller, at hvis vejret i januar byder på solskin så længe, at ti tommelfingrede kællinger kan sadle en hest, så vil der være chance for et godt år. Så vi håber på dejligt solskin, så vi både får et godt år, og at vi får en dag med høj himmel og frostklart vejr til dagens arrangement.

Grillet ged

Deltagerne i dagens arrangement vil ved restaurant Himmel og Hav blive mødt af restauratør og viking Bjørn Olsen og den skønne duft af grillet gedekød. Bjørn har sat geden til langtidsstegning på grillen, og den skal vi nyde, når vi kommer tilbage efter gåturen.

Vandretur med fortælling

Efter duftindtrykkene tager vi på dagens vandretur - en godt 5 km lang gåtur langs stranden fra Rude til Saksild Strand og herfra ind gennem sommerhuskvarteret til langdyssen og tilbage til restauranten.

Gåturen vil byde på spændende fortællinger om stedet historie op gennem tiden fra stenalder til, da den rekreative brug af stranden kom til området i starten af 1900-tallet.

Langs stranden ved Rude kan strandstenene ikke undgå ens opmærksomhed. De fortæller en mange hundrede millioner år gammel historie om jordens tilblivelse og som sætter dagens vandretur i et tidsmæssigt perspektiv.

Turen langs stranden fortæller også et spændende stykke Danmarkshistorie om, da danskerne opdagede kysten, om ladepladser, om Rude- og Saksildbøndernes nåletræsbeplantning af de magre sandede jorde ned til kysten, om Saksild Badehotel og om Georg Nielsens sommervilla - Rudehuset- og den efterfølgende sommerhusbølge fra det bedre borgerskab omkring 1915-30. På dagens tur vil vi komme forbi flere af de skønne gamle sommerhuse.

At folk har boet her helt tilbage i stenalderen, vidner langdyssen ved Rude om, der har boet folk her i området for godt 5.000 år siden. I bondestenalder blev mennesket fastboende og dyrkede jorden og havde husdyr - kvæg, svin får og ged, så ged er stenaldermad.

Smagsoplevelse

Efter at have været på tur i et par timer slutter vi af med en kulinarisk smagsoplevelse - grillet gedekød med rodfrugter og varm æblegløgg med mjød. Bjørn Olsen vil fortælle om tilberedningen af geden og maden og give gode tips!

Man skal være opmærksom på, at hele dagens arrangement foregår udendørs, så klæd jer RIGTIG godt på.

Vi kan dog komme i tørvejr ved Himmel og Hav.

Glæd jer til et spændende, anderledes og VILDT arrangement - og husk bindende tilmelding!

Praktisk

Tilmelding: Odder Museum på mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk eller på 86540175 i museets åbningstid, senest onsdag den 25. januar.

Mødested: P-pladsen ved Restaurant Himmel og Hav, Kystvejen 200, Odder.

Turleder: naturvejleder og museumsformidler Ole Sørensen, Odder Museum.

Pris: 325 kr.

Medbring: Varm, vind- og vandtæt tøj og fornuftigt fodtøj