Efter 700 års dvale laves der igen brændevin på Bjørnkær Voldsted

Efter mere end 700 års afsavn genopstår brændevinsbrænding på det middelalderlige Bjørnkær Voldsted ved Hou. Der bliver mulighed for at overvære afprøvning af en kopi af Bjørnkærsættet, præcis hvor det stod for 700 år siden. Der har tidligere været afprøvninger af Bjørnkærsættet, men aldrig i den oprindelige borgkælder fra 1200-tallet. Der er derfor store muligheder for, at alene påvirkningen fra de gamle kældermure vil have en meget positiv effekt på resultatet.

Hvis det ikke vil få den helt stor effekt, vil der være mulighed for at smage forskellige brændevine lavet på urter fundet i naturen. Urter, som vi med sikkerhed ved er brugt i de første brændevine, der blev drukket, enten som medicin eller som nydelse. Medbring helst selv et lille glas eller en ske til at drikke snaps af. En ske har været meget almindeligt og kan forsat opleves i Nordtyskland.

Til snapsen giver vi også en lille skål suppe - som den kunne være lavet i middelalderen!

Mødested: Bjørnkær Borgruin, Gersdorffslundvej, Hou.

Tidspunkt: lørdag den 1. oktober mellem kl. 14.00 - 16.00. Kig bare forbi i løbet af eftermiddagen.

Arrangementet er gratis inkl. smagsprøver på middelalderlig snaps og suppe.

Arrangør: Odder Museums- og Arkivforening.

Bjørnkærsættet

Under det oprindelige borgtårn på Bjørnkær fandt læge og amatørarkæolog Jens Didriksen fra Gylling ved en arkæologisk udgravning af borgruinen i 1930 en brønd fyldt med mystiske keramikstumper og rester af brændt korn. Brønden lå i tårnets kælder under to brandlag på 1½ meter, som stammede fra flere nedbrændinger af borgen. Nedbrændinger, som måske stammer fra forskellige angreb på borgen, de tidligste i slutning af 1200-årene. De hundredvis af stumper samlede Jens Didriksen til en samling af fade, krukker og mystiske tragte. Først efter mange spekulationer konkluderede han, at det måtte være en slags destillationsapparat, idet der også fandtes stumper af bly-rør. Da også det korn, som fandtes i brønden, for det meste var byg, faldt mistanken på, at det måtte være en anlæg til destillering af en gæret bryg af korn. Destillationsapparatet blev døbt Bjørnkærsættet og er forsat i dag det tidligst kendte destillationsapparat til fremstilling af alkohol i Skandinavien.

I 1200-tallet blev der ikke drukket meget brændevin i Danmark; det var mjød, øl, og måske lidt vin hentet i Tyskland, men det blev der til gengæld drukket endda rigtig meget af. Givetvis har nogle prøvet af drikke stærk alkohol nede i Europa, men her er det først i 1400-årene, det er almindeligt. Det har derfor været en stor sjældenhed at eje et destillationsapparat og have viden til fremstillingen af alkohol. Vi ved ikke, hvad borgherren på Bjørnkær rent faktisk har brugt apparatet til. Måske var det udelukkende til fremstilling af alkohol til medicinsk brug eller rene alkymistiske forsøg i den evige søgen efter guld. Sikkert er det dog, at der nok ikke fandtes mange andre destillationsapparater i Danmark - der er aldrig fundet noget tilsvarende. Her finder vi måske en mulig årsag til, at det er endt i brønden. Måske er borgen blevet angrebet, og borgherren har villet sikre, at det ikke faldt i fjendens hænder. Det er blevet smidt i brønden enten som knust eller efterfølgende gået i stykker. Det er også en mulighed, at borgen er brændt ved uforsigtig omgang med ild, måske er det forsøg med destillation, der er gået galt!